Top 10 Manusia Paling Genius Di Dunia

Mungkin fikiran pertama anda, manusia paling genius adalah Albert Einstein, betul tak? Eum, beliau boleh dikategorikan sebagai orang yang genius kerana kemampuannya untuk menerangkan teori relativiti nye dan berjaya memenangi 3 hadia nobel sepanjang hidupnya.

Namun, malang sekali, beliau tidak disenaraikan sebagai Top 10 Manusia Paling Genius Di Dunia. Jom kita kenali golongan istimewa (bukan cacat ye...!) ini:

10. Elaina Smith, Penyampai Radio Termuda Di Dunia

Menjadi penyiar dan penasihat percintaan ketika berusia 7 tahun!
Elaina Smith, merupakan seorang anak perempuan yang berusia 7 tahun dan berjaya sebagai penyiar termuda dunia.

Ceritanya menjadi popular bermula apabila beliau menelefon sebuah stesen radio inggeris dan menasihati seorang dewasa yang menghadapi masalah dengan pasangan kekasihnya. Sejak dari itu, stesen radio tersebut mula dibanjiri dengan pemanggil apabila mereka sentiasa menanyakan Elaina! Oleh kerana itu, stesen radio tersebut menyediakan satu siaran khas untuk Elaina membantu masalah yang dihadapi oleh kebanyakan orang dewasa!

Nak tau apa jawapan yang diberikan kepada orang dewasa bermasalah tersebut?

"Dia tidak berharga untuk dirimu lagi. Hidup kamu terlalu pendek untuk bersedih hanya kerana seorang lelaki. Dan kamu perlu tahu, pasangan barunya akan selalu berfikir kalau dia tidak setia dengannya maka dia juga tidak akan setia dengan wanita lain"

9. Willie Mosconi, Mr. Pocket Billiards




William Joseph Mosconi (June 27, 1931 - September 12,1993) yang lebih popular dengan nama Willie Mosconi, merupakan seorang pemain pool professional berbangsa Amerika yang berasal dari Philadelphia, Pennsylvania.

Antara tahun 1941 sehingga 1957, dia telah memenangi World Pool Straight Championship sebanyak 15 kali berturut-turut! Dalam abad 20an ini, beliau sangat sinonim dengan permainan pool di Amerika Utara sehinggakan beliau digelar "Mr. Pocket Billiards". Dan beliau merupakan antara orang pertama yang menerajui Billiard Congress of America Hall of Fame.

Sehingga kini, Mosconi masih lagi dikenali memegang rekod dunia dalam straight pool sebanyak 526 biji bola!

8. Fabiano Luigi Caruana, Pemain Catur Termuda Menerima Anugerah Grand Master


Fabiano Luigi Caruana dilahirkan pada tahun 1992, merupakan pemain catur termuda di Itali dan Amerika Syarikat yang mendapat gelaran Grandmaster pada 15 Julai 2007. Pada ketika itu, beliau baru berusia 14 tahun, 11 bulan dan 20 hari.

Pada November 2010, dalam senarai FIDE (Fédération Internationale des Échecs atau World Chess Federation), beliau telah mendapat Elo-rating (sistem untuk mengira tahap kemahiran pemain dalam two-players game seperti catur) sebanyak 2709, menjadikannya pemain catur ranking ke-31 dunia.

7. Michael Kevin Kearney, Yang Pertama Memenangi 1 Juta Dalam "Who Wants To Be A Millionaire"


Michael Kevin Kearney dilahirkan pada 18 Januari 1984 di Honolulu, Hawaii, Amerika Syarikat. Beliau sangat genius apabila dikatakan banyak mencipta rekod dunia selain mengajar di kolej pada usia seawal 17 tahun!

Semasa beliau berusia 4 tahun, John Hopkins telah memberikannya soalan berbentuk pilihan jawapan untuk salah satu program matematiknya. Menariknya, tanpa mengulangkaji subjek tersebut, Michael telah memperolehi markah penuh dalam ujian tersebut.

Dia menjadi jutawan setelah menyertai rancangan realiti tv, Who wants To Be A Millionaire, dan menjadikannya peserta pertama yang memenangi rancangan yang begitu popular itu.

Banyak lagi kisah menarik beliau. Tengok kat wiki kalau nak tau. Hehe.

6. Saul Aaron Kripke, Ahli Falsafah Amerika


Saul Aaron Kripke dilahirkan pada 13 November 1940 merupakan seorang ahli falsafah Amerika dan seorang pemikir logik. Dia juga merupakan seorang profesor emeritus di Princeton dan mengajar subjek "Distinguished Professor of Philosophy" di CUNY Graduate Center.

Sejak tahun 1960an, Kripke telah dijadikan bahan rujukan dalam beberapa bidang berkaitan logik matematik, falsafah bahasa, matematik, metafizik, epstemology dan set teori.

Beliau adalah penerima anugerah Schock Prize in Logic and Pholosophy pada tahun 2001. Menurut satu undian yang dibuat dikalangan ahli falsafah, Kripke dikategorikan sebagai salah seorang daripada 10 orang ahli falsafah terpenting sejak 200 tahun yang lalu.

5. Aelita Andre, Bakat Muda Penggoncang Dunia Seni


Seorang jurugambar menunjukkan koleksi lukisan Aelita Andre kepada Mark Jameison, Pengarah Brunswick street gallery di Melbourne untuk dipamerkan.

Setelah melihat kegeniusan yang hadir daripada lukisan tersebut, Mark terus bersetuju (tanpa mengenali siapa Aelita Andre ketika itu). Dia kemudiannya mencetak kad jemputan dan menayangkan iklan secara besar2an di berbagai media di Australia.

Ketika pameran sedang berlangsung, Mark baru mengetahui Aelita baru berusia 1 tahun 10 bulan! Aelita begitu popular apabila karya2nya menjadi perbualan hangat di kalangan penggiat seni dan menjadi topik utama media seperti BBC World News, Telegraph, Art Collector, Art Almanac serta penerbitan luar negara (Jerman, Rusia, sepanyol, China, Asia, Jepun, AS, dll.)

4. Cleopatra Satran,  Penyanyi Termuda Paling Popular



Cleopatara Stratan dilahirkan pada 6 Oktober 2002 di Chisinau, Moldova. Beliau menjadi penyanyi termuda yang mencipta nama di pentas nyanyian dengan album nya La vârsta de trei ani ("At the age of 3") pada tahun 2006.

Dia memegang rekod selaku penyanyi termuda yang bernyanyi secara LIVE selama 2 jam di hadapan ramai peminatnya, penyanyi muda dengan gaji termahal, penyanyi termuda yang menerima MTV Award dan penyanyi termuda yang mendapat carta #1 di negaranya ("Ghiţă" in Romanian Singles Chart).


3. Akrit Jaswal, Melakukan Pembedahan Pertama Ketika Berusia 7 Tahun!




Akrit Jaswal dilahirkan pada 23 April 1993, merupakan seorang mahasiswa di Punjab University, Chandigarh, India serta doktor India termuda dalam sejarah. Sekarang beliau melanjutkan pelajaran dalam Ijazah Sarjana Aplikasi Kimia.

Beliau mengejutkan dunia, apabila Akrit Jaswal berjaya melakukan pembedahan terhadap seorang budak perempuan yang mengalami kebakaran yang teruk sehinggakan jari-jemarinya bercantum dan memerlukan pembedahan segera. Sumber

Dengan IQ sebanyak 146, tidak hairanlah beliau boleh dikategorikan antara manusia paling genius di dunia!


2. Gregory Smith, Penerima Hadiah Nobel Pada Usia 12 Tahun




Gregory Smith dilahirkan pada 9 Jun 1989, anak muda ini menamatkan pengajiannya di Orange Park High school, Florida dengan rekod yang mengagumkan. Kesemua peperiksaan yang diambil memerlukannya separuh daripada kebiasaan masa yang diambil untuk menyiapkan peperiksaan tersebut.

Pada usia 11 tahun, beliau dilantik sebagai Youth spokesperson untuk World Centers of Compassion for Children.

Beliau menerima Hadiah Nobel Keamanan 2002, 2003 dan 2004!

Beliau juga menjadi pengasas kepada International Youth Advocates (IYA) yang mempromosikan keamanan di kalangan remaja di seluruh dunia.


1. Kim Ung-Yong, Miliki Rekod Dunia IQ 210!




Kim Ung-Yong dilahirkan pada 8 Mac 1962 di Korea. Beliau tersenarai di dalam Guinness Book of World Records bawah kategori "IQ Tertinggi" dengan catatan 210!

Tidak lama selepas kelahirannya, Kim mula menunjukkan kemahiran intelek yang luar biasa. Mula bercakap pada usia 4 bulan, boleh berkomunikasi dengan lancar pada usia 6 bulan, dan berkebolehan untuk memahami bahasa Jepun, Korea, Jerman dan Inggeris pada usia 2 tahun!

Pada usia 4 tahun, beliau berjaya menyelesaikan soalan kalkulus dalam sebuah rancangan televisyen Jepun.

Beliau merupakan pelajar undangan dalam bidang Fizik oleh Hanyang University, dengan mengaudit bidang tersebut pada usia 4 hingga 7 tahun! Menariknya, pada usia 8 tahun, dia telah diundang untuk ke Amerika Syarikat oleh NASA sehingga tahun 1978.

Beliau telah beralih kepada kejuruteraan awam dan memiliki ijazah doktor falsafah dalam bidang berkenaan. Beliau telah menerbitkan 90 risalah mengenai hidraulik dalam jurnal saintifik.

Pada tahun 2007, dia menjadi pensyarah jemputan di Chungbuk National University.

GENIUS GILER!!!!!!!!

Sumber: Best The Ranking

Top 10 Kereta Paling Mahal Sepanjang Zaman

Bila kita dapat RM 1 juta, mesti anda akan terfikir berbagai-bagai perkara untuk dibuat. Bagi peminat kereta, tentunya kereta-kereta mewah menjadi sasaran.
Itu kalau RM 1 juta, paling2 mahal pun, half million untuk kereta sahaja. Itu pun dah mula rasa macho dengan kereta mahal. Tapi camne plak dengan mereka yang ada kereta bernilai  RM 15 juta? RM 20 juta?

Jom saya kongsikan senarai 10 kereta paling mahal sepanjang zaman!

10 - 1930 Bentley Speed Six - $ 5.1 juta


Pada tahun 1920-an, Bentley sangat berjaya dalam perlumbaan Le Mans, kejuaraan pertama pada tahun 1924, dan mengulanginya sepanjang tahun 1927-1930. 1930 Bentley Speed Six ini adalah yang terbaik dalam kelasnya dan dijual di Christie's Le Man Classic pada tahun 2004.

9 - 1953 Ferrari 340/375 M Berlinetta Competizione - $ 5.8 juta


Ianya bukan sekadar kereta lumba biasa, kerana ianya telah berjaya memenangi perlumbaan 24 Hrs Le Man pada tahun 1953 untuk Ferrari. Ianya telah dijual dalam satu sesi lelong istimewa yang dibuat di kilang Ferrari Maranello.

8 - 1962 Ferrari 250 GTO - $ 6.2 juta


Salah satu kereta lumba yang jarang dibuat. Hanya 36 unit yang dibuat dan kebanyakannya tidak dapat bertahan lama. Model ini telah dijual pada tahun 1991 di Las Vegas dan dikatakan merupakan jualan terakhir model GTO di dunia. Jika seseorang membuat lelongan pada hari ini, nilai kereta ini dikatakan melebihi £ 20 juta!

7 - 1931 Bugatti Royale Berline de Voyager - $ 6.5 juta


Bill Harrah menjual kereta 1931 Bugatti ini di Reno pada tahun 1986 di sebuah sesi lelongan malam hanya untuk model Bugatti klasik. Ianya adalah antara 1400 koleksi keretanya dan dianggap oleh kebanyakan orang sebagai salah satu kereta yang terbaik yang pernah dibuat.

6 - Rolls-Royce 10hp Two-Seater - $ 7.25 juta


Pada akhir tahun 2007, model kereta Rolls Royce ini tidak hanya menjadi kereta (awal tahun 1905) paling mahal yang pernah dijual di London, ianya juga menjadi kereta Rolls Royce termahal yang pernah dijual.

5 - 1929 Mercedes-Benz 38/250 SSK - $ 7.4 juta


Salah satu dari 33 yang pernah dibuat oleh Mercedes Benz, model SSK ini dijual semula di Suffolk, United Kingdom pada tahun 2004, menjadikannya kereta model Mercedes yang paling mahal di dunia pada ketika itu.

4 - 1937 Mercedes-Benz 540K Special Roadster - $ 8.2 juta


3 tahun selepas model SSK dijual, model 540K telah dilelong oleh bos F1 Bernie Ecclestone. Ianya adalah rekod baru bagi model Mercedes Benz dengan mengalahkan SSK dengan perbezaan $ 800,000.

3 - 1962 Ferrari 330 TRI/LM Testa Rossa - $ 9.2 juta


Satu lagi model klasik Ferrari telah dilelong pada tahun 2007 di kilang Ferrari Maranello (1953 Ferrari 340/375 M Berlinetta competizione). Ianya merupakan model kereta lumba Ferrari yang terakhir dibina dengan menggunakan enjin hadapan. Ianya telah dipandu di kejohanan 24 Hrs Le Mans oleh Phil Hil dan Oliver Glendebien pada tahun 1962.

2 - 1931 Bugatti Royale Kellner Coupe - $ 9.7 juta


Menjadi salah satu daripada hanya 6 unit yang pernah dibuat, model Bugatti ini diperkasakan oleh enjin 12.7 li (kebiasaannya digunakan untuk kapal terbang!). Bugatti ini dijual dalam lelongan khusus Christie di Royal Albert Hall di London pada tahun 1987. Sekiranya dijual pada ketika ini, jumlah mungkin bernilai 2x ganda ($ 19.4 juta)!

1- 1961 Ferrari 250 GT SWB California Spyder - $ 10.9 juta


1961 California Spyder dianggap sebagai salah satu kereta yang paling sempurna pernah dibuat. Daripada 36 unit yang pernah dibuat, pada tahun 2008 model hebat ini telah dilelong oleh pemilik sebelumnya, pelakon pemenang Oscar, James Coburn. Ianya telah dibeli oleh DJ British Radio 2, Chris Evans pada harga £ 10.9 juta menjadikannya kereta yang paling mahal yang pernah dijual!

+++
P/s: Nilai yang ditunjukkan dalam mata wang USD. Cuba tukar mata wang ringgit Malaysia?

Sumber: Hubpages

Top 10 Telefon Bimbit Paling Mahal Di Dunia

Dulu semasa awal tahun 90an, telefon bimbit menjadi satu aksesori bagi mereka yang berkemampuan. Memandangkan demand pada ketika itu rendah, sebuah telefon bimbit yang paling basic mencecah ratusan ringgit. Kad sim pula bernilai ratusan ringgit.

Tetapi sekarang, telefon bimbit merupakan antara keperluan asas yang perlu ada bagi setiap orang. Dan harganya sudah tentu pada harga yang mampu dimiliki.

Tapi, tahukah anda, masih ada pengilang yang menjadikan telefon bimbit ini sebagai satu aksesori mewah bernilai jutaan ringgit untuk setiap unit?

1. Goldvish "Le Million" = £ 1,000,000 (RM 4,247,999.51)

Goldvish "Le Million" = £ 1,000,000 (RM 4,247,999.51)
Ianya adalah telefon bimbit paling paling mahal pernah dicatatkan dalam sejarah. Hal itu dipamerkan di Millionaire Fair tiga hari di Cannes, Perancis untuk mengesahkan penjualan Telefon Bimibt Paling Mahal di dunia. 

'Le Million' Piece Unique yang dibeli oleh seorang usahawan Rusia untuk isterinya ini, bernilai 1 juta Euro ($ 1.2 juta)!

Dibuat oleh GoldVish SA, sebuah syarikat telekomunikasi yang berpusat di Geneva ini, diperbuat daripada emas putih 18 karat, dipasang dengan 1800 (sebanyak 120 karat)- berlian Gred VVS 1 dinilai dan dilengkapi dengan teknologi telefon bimbit yang terbaru pada ketika itu.

2. Vertu Signature Cobra = $ 310,000 (RM 965,029.97)

Vertu Signature Cobra = $ 310,000 (RM 965,029.97)
Telefon bimbit ini boleh anda miliki pada harga RM 965,029.97.

Vertu pada ketika ini mengambil tempahan daripada Signature Cobra hanya sebanyak 8 unit. Ianya direka oleh seorang pereka berlian warganegara Perancis, Baucheron.

Telefon ini memiliki satu potongan berlian, sebutir berlian putih, 2 mata zamrud, dan 439 butir rubi.

Bagi mereka yang inginkan versi yang lebih murah, Vertu boleh dimiliki pada harga $115,000 dan tanpa perhiasan rubi.

3. Sony Ericsson Black Diamond = $ 300,000 (RM 933,899.97)

Sony Ericsson Black Diamond = $ 300,000 (RM 933,899.97)
The Black Diamond telah berada di pasaran pada tahun 2007, daripada sebuah syarikat bernama VIPN, dan bukannya Sony Ericsson.

Hanya 5 unit dihasilkan dan dijual pada kadar RM 933,899.97.

Ianya mempunyai kelengkapan Quad-Band dengan teknologi Wifi, Intel 400 Mhz berplatform Windows Mobile 5, skrin sentuh 2", memori dalam 128 Mb, storan luaran 2 Gb kad SD, dan juga kamera 4 megapiksel.

4. Vertu Diamond = $ 88,000 (RM 273,943.99)

Vertu Diamond = $ 88,000 (RM 273,943.99)
Vertu sekali lagi mengeluarkan telefon bimbit mewah pada harga RM 273,943.99. Ianya dipenuhi dengan butiran2 kecil berlian serta berlian 8 karat pada pad kekunci nya.

Struktur badan telefon bimbit ini dihasilkan daripada platinum berkualiti tinggi, disokong oleh bearing rubi dan diperkukuhkan dengan komposit seramik yang kebiasaannya digunakan untuk penghasilan kapal angkasa.

Hanya 200 unit sahaja dihasilkan dan dijual di kedai2 berlian dan perhiasan mewah.

5. Motorola V220 Special Edition = $ 51,800 (RM 161,253.40)

Motorola V220 Special Edition = $ 51,800 (RM 161,253.40)
Peter Aloisson, seorang pereka Austria, telah menggunakan telefon bimbit Motorola ini dan menyaluti strukturnya dengan  1,200 berlian. Pad kekunci nya juga dihiasi dengan emas 18 karat.

Pergh, ini nak buat call tempat awam pun risau kena ragut!

6. Gold Edition Nokia 8800 = $ 2,700 (RM 8,405.10)

Gold Edition Nokia 8800 = $ 2,700 (RM 8,405.10)
Telefon bernilai RM 8,405.10 ini diperbuat daripada emas 24 karat.

Ianya dilengkapi dengan teknologi asas model 8800, kamera SVGA 0.5 megapiksel, skrin TFT (208 x 208). Juga mempunyai capaian EDGE, Bluetooth, Infrared, Java, MMS, SMS, USB, WAP serta memori dalaman 64 Mb.

Selain itu, telefon mewah ini juga dilengkapi 64 nada dering polyphonic, radio FM, pemain Mp3, rakaman video dan 180 minit rakaman perbualan.

7. Mobiado Professional EM (wood) = $ 1,900 (RM 5,914.70)

Mobiado Professional EM (wood) = $ 1,900 (RM 5,914.70)
Profesional EM adalah telefon bernilai RM 5,914.70 diperbuat daripada kayu hitam (ebony) dan butang titanium, kamera 1.3 megapiksel dan capaian Bluetooth. 

Ianya terdapat dalam edisi terhad sebanyak 200 unit. Menurut laman web tersebut, telefon ini tidak dijual di Amerika Syarikat.

8. Bang & Olufsen (Samsung) Serene = $ 1,250 (RM 3,891.25)

Bang & Olufsen (Samsung) Serene = $ 1,250 (RM 3,891.25)
Bang & Olufsen telah bekerjasama dengan Samsung untuk menghasilkan model Serene yang  ramping tetapi tidak konvensional. 

Rekabentuknya tersedia dengan sebuah motor untuk membantu anda membuka dan menutup telefon. Ianya sangat tidak praktikal kerana anda memerlukan pemutar skru khusus untuk mengakses bateri dan kad SIM. Rekabentuk pad kekuncinya yang agak berlainan daripada biasa memerlukan sedikit masa bagi pemiliknya untuk selesa menggunakannya. 

9. Gresso Luxury Phone = Lebih $ 1,000

Gresso Luxury Phone = Lebih $ 1,000
The Gresso yang berpusat di Rusia, adalah pendatang baru dalam industri telefon mewah. "Gresso Luxury Phone"diperbuat daripada emas dan "Blackwood" Afrika. 

 The Gresso akan mengeluarkan sebuah koleksi lima model yang diberi nama Black Aura, yang direka oleh seorang pereka terkenal dari Itali.  

Setakat ini ada dua versi dari telefon "Blackwood" Afrika, satu dengan emas merah jambu yang diberi nama Gresso Blackwood Gold Edition, dan satu versi diperbuat sepenuhnya daripada "Blackwood" Afrika.

10. Lamborghini 8800 Sirocco from Nokia

Lamborghini 8800 Sirocco from Nokia
Telefon mempunyai liputan tri-band GSM untuk lima benua, serta 128 MB memori dalaman. Seperti paparan TFT warna, dilindungi oleh kaca anti gores dilapisi safir.

Ianya juga mempunyai kamera 2 megapiksel, serta pemain MP3 digital terintegrasi. Ianya juga mempunyai capaian Bluetooth, pelayar xHTML, Instant Messaging, perkhidmatan video streaming, serta pemindahan data melalui EDGE, GPRS, atau TCP / IP.

Model telefon bimbit Lamborghini edisi terhad (500 unit) ini juga akan memaparkan grafik Lamborghini sebagai wallpaper, screensaver, nada dering, dan bahkan mempunyai video dokumentari pendek tentang Lamborghini.  

Tidak dinyatakan harganya. 

Sumber: Feel Phones

Top 10 Haiwan Bersaiz Luar Biasa Di Dunia

Selama ini kita biasa dengar haiwan-haiwan seperti ikan paus, gajah yang sememangnya mempunyai saiz yang besar, dan ianya NORMAL.

Bagaimana pula bagi haiwan-haiwan di bawah?

Kucing Terbesar


Spesis Ikan Keli (Catfish) Terbesar


Buaya Terbesar


Anjing Terbesar


Ikan Air Tawar Terbesar


Arnab Terbesar


Ikan Jerung Terbesar


Ular Terbesar


Labah-labah Terbesar


Arnab Terbesar


+++

Bagaimana? Pernah terserempak dengan haiwan saiz XXXXL macam di atas?

Sumber: Horizontal Image

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...